Het Eetmaatje

Voedselverspilling

De Albert Heijn en het Voedingscentrum introduceren samen een maatbekertje “Eetmaatje” tegen voedselverspilling. Dit is een maatbeker speciaal ontworpen om verschillende soorten pasta’s af te wegen zoals: spaghetti, couscous, rijst, risotto, macaroni, fusilli, penne en farfalle.

Waarom juist alleen de pasta’s?

banner_eetmaatje2

Doordat pasta’s uit de verpakking erg klein en compact zijn en tijdens het koken in volume en gewicht toenemen is het moeilijk in te schatten hoeveel je nodig hebt. Vaak wordt er maar wat in de pan gegooid + nog een beetje erbij omdat je niet te kort wil komen en het eten relatief goedkoop is.

Niet alleen voor voedselverspilling

Het is bekend dat personen die veel op hun bord opscheppen, ook veel eten. We zijn geneigd om namelijk alles van ons bord te eten, of nog dat laatste hapje terwijl je eigenlijk al vol zit. Op deze manier rekt je maag beetje bij beetje op, waardoor je steeds meer honger krijgt en je weer meer gaat eten. Vaak meer dan dat we echt verbranden, waardoor de extra calorieën opgeslagen worden als vet. Met het maatbekertje kun je de juiste porties afmeten en voorkom je dat je te veel op je bord schept. Het is niet de bedoeling dat je te weinig eet, hierdoor ben je namelijk sneller geneigd tot snacken, maar net genoeg zodat je wel vol zit, maar dus niet propvol. Je lichaam geeft pas een half uur na het eten, het signaal dat je vol zit. Hierdoor kun je soms zelfs misselijk worden een half uur nadat je propvol zat.

Hoeveelheden

Op de maatbeker staat handig per persoon aangegeven hoeveel pasta je nodig hebt. Dit zijn echter gemiddelden. Kinderen hebben gemiddeld ietsje minder nodig en jongens, mannen en sporters juist iets meer.

Volgens het Voedingscentrum komt ‘1 persoon’ overeen met 100 gram ongekookte pasta of met 75 gram ongekookte rijst.

Jongens en mannen hebben ongeveer 125 gram ongekookte pasta of 100 gram ongekookte rijst nodig
Kleine kinderen en ouderen (71+) hebben tussen de 50-100 gram ongekookte pasta of 40-75 gram ongekookte rijst nodig.

001038238_002_eetmaatjeWaar te krijgen?

Deze week krijg je bij aankoop van een pasta of rijst product (AH huismerk) bij de Albert Heijn het maatbekertje gratis. Er worden in totaal 1 miljoen gratis weggegeven en helaas “OP=OP”. Maar waarschijnlijk dat een maatbekertje ook daarna gewoon te koop is.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *